blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Α.Σ. ΑμεΑ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ: Έναρξη τμήματος Boccia

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Α.Σ. ΑμεΑ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ: Έναρξη τμήματος Boccia

Α.Σ. ΑμεΑ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ Βέροιας: 

Έναρξη λειτουργίας τμήματος Boccia !

 


Από το σωματείο μας ανακοινώνεται η επίσημη έναρξη λειτουργίας τμήματος του αμιγώς Παραολυμπιακού Αθλήματος τακτικής, συγκέντρωσης και ακρίβειας,  Βοccia. 
Τί είναι το Boccia:
   Το Boccia (Μπότσια) είναι μια δοκιμασία ελέγχου των μυών και ακρίβειας, που απαιτεί πολύ μεγάλη συγκέντρωση.  Ο σκοπός του αθλήματος είναι ο αθλητής να ρίξει ή να κυλήσει τις μπάλες με στόχο να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ειδική μπάλα στόχο το λεγόμενο "jack". Το Μπότσια καλλιεργείται σε περισσότερες από 50 χώρες. Αναπτυσσόταν για χρόνια ως δραστηριότητα ψυχαγωγίας και εισήχθηκε σε αγωνιστικό πρόγραμμα στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Νέας Υόρκης το 1984. 
   Το Μπότσια είναι αμιγώς Παραολυμπιακό Άθλημα, δηλαδή δεν έχει κάποιο αντίστοιχο άθλημα στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα. Όλα τα αγωνίσματα είναι μικτά, δηλαδή  άνδρες και γυναίκες μαζί και χωρίζονται σε ατομικά, ζευγάρια και ομαδικά  σε ένα σύνολο επτά κατηγοριών. 
   Το παιχνίδι αποτελείται από τέσσερις γύρους, στα ατομικά και τα ζευγάρια, και από έξι γύρους στην κατηγορία του Ομαδικού. Παίζεται σε γήπεδο -συνήθως με σκληρό δάπεδο- με διαγραμμίσεις. Την ευθύνη για το Μπότσια την έχει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Boccia - www.bisfed.com, μια επιτροπή του Διεθνούς Αθλητικού και Ψυχαγωγικού Συνδέσμου για την Εγκεφαλική Παράλυση (CP- ISRA).
    Το Μπότσια είναι ένα άθλημα πολύ διαδεμένο και στην Ελλάδα και έχει χαρίσει στη χώρα μας πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε διεθνείς αγώνες, παγκόσμια πρωταθλήματα και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ποιοί μπορούν να συμμετέχουν:



Στο άθλημα του Μπότσια συμμετέχουν αθλητές με Εγκεφαλική Παράλυση, Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού και άλλες αναπηρίες (νευρομυικές παθήσεις κλπ) με απαραίτητη προϋπόθεση οι αθλητές να αγωνίζονται με το αναπηρικό τους αμαξίδιο.
 

BC1- Κατηγορία 1 αθλητές με εγκεφαλική παράλυση που έχουν περιορισμένη κίνηση του κορμού και φτωχή ισορροπία όταν κάθονται, αλλά μπορούν να ρίχνουν την μπάλα, συνήθως overhand. Αν χρειαζεται, αυτός ο αθλητής μπορεί να έχει ένα βοηθό για να του δίνει τις μπάλες.
 

BC2- ο αθλητής της Κατηγορίας 2 της Εγκεφαλικής Παράλυσης έχει καλύτερη ισορροπία όταν κάθεται και συνήθως μπορεί να σηκώσει την μπάλα από το έδαφος. Η ρήψη του μπορεί να είναι και από πάνω και από κάτω.
 

BC3- Αυτή η ομάδα αθλητών έχει σοβαρή κινητική αναπηρία, η οποία περιορίζει την ικανότητα τους να γραπώσουν και να πετάξουν την μπάλα. Αυτοί οι αθλητές χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό και ένα βοηθό για τον αγωνιστικό χώρο. Ο βοηθός δεν μπορεί να κοιτάξει προς το γήπεδο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και θα πρέπει να δώσουν όλες τις οδηγίες τους στον παίκτη.
 

BC4- Αυτοί οι αθλητές έχουν σοβαρές κινητικές αναπηρίες και έχουν διαφορετική διάγνωση από εγκεφαλική παράλυση. Συχνά, τους λείπει η δύναμη και έχουν κακή χρονικά απελευθέρωση της μπάλας.

-Οι προπονήσεις του τμήματος Boccia του "Εν Σώματι Υγιεί" θα γίνονται στο Φιλίππειο Κλειστό Γυμναστήριο Βέροιας - Αιθ. Δ4, κάθε Τετάρτη 17.00 - 18.30 (είσοδος από την πίσω πλευρά - Οδός Σεφέρη) 

- Υπεύθυνος: κ. Καραϊωσήφ Αλέξανδρος Καθ. Ειδ. Φ.Α. - Προπονητής ΑμεΑ (Α' Κατ.)

Πληροφορίες:
  • 6976591081
  • r4rehab@yahoo.com




Δείτε παρακάτω ένα επεξηγηματικό βίντεο για το Boccia:

 








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.