blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Θεραπευτική Άσκηση για βελτίωση της Ποιότητας Ζωής

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Θεραπευτική Άσκηση για βελτίωση της Ποιότητας Ζωής

Θεραπευτική Άσκηση για βελτίωση της Ποιότητας Ζωής


     
     Ο καθιστικός τρόπος ζωής συγκρίνεται στις μέρες μας με το κάπνισμα, όσον αφορά στις επιπλοκές στο μυοσκελετικό και το κυκλοφορικό σύστημα και στην παχυσαρκία. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι να γίνουμε περισσότερο κινητικοί. Η άσκηση σήμερα έχει μπει με διάφορους τρόπους στη ζωή μας. Πολλοί π.χ. είναι λάτρεις του ποδηλάτου και του τρεξίματος, άλλοι προτιμούν το κολύμπι και τα ομαδικά αθλήματα και το ευχάριστο είναι ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχουν στραφεί προς την φυσική δραστηριότητα. Ξεχωριστή θέση έχουν φυσικά οι χιλιάδες θαμώνες των γυμναστηρίων με τα διάφορα προγράμματα, όπως αερόμπικ, ζούμπα, πιλάτες και ελεύθερα βάρη.
     Ο καθιστικός τρόπος ζωής και τα προβλήματα που δημιουργεί όπως και το αυξημένο στρες λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεύμα στην εκγύμναση γενικά,  πολλοί εξ αυτών όμως γυμνάζονται ενώ έχουν μυοσκελετικά προβλήματα ή άλλες παθήσεις να τους ταλαιπωρούν. Τί πρέπει όμως κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;


       Είναι σωστό να γυμνάζεσαι και να πονάς; Είναι σωστό να έχεις οσφυαλγία και να κολυμπάς; Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών από άτομα που το περιβάλλον τους τούς ωθεί να γυμναστούν έστω και αν πονούν..Τεράστιο λάθος.. 


Τί πρέπει να κάνει κάποιος με μυοσκελετικό πρόβλημα ή άλλη χρόνια πάθηση, πριν ξεκινήσει να γυμνάζεται..;

      Αρχικά πρέπει να επισκεπτοεί έναν επαγγελματία υγείας (γιατρό, φυσικοθεραπευτή κλπ) για να εντοπιστεί, να αξιολογηθεί και -ίσως- να θεραπευττεί το μυοσκελετικό του πρόβλημα. .
Μια λογική προσέγγιση, όπως είναι η μηχανική αξιολόγηση και θεραπεία, αφού τα περισσότερα μυοσκελετικά προβλήματα είναι πρώτα από όλα μηχανικής αιτιολογίας.  Στη συνέχεια ο ειδικός θα δώσει ένα πρόγραμμα θεραπευτικής γυμναστικής στον αθλούμενο ασθενή για να τον επαναφέρει στην κατάσταση πριν τον τραυματισμό. 

Ο ασθενής μπορεί να ασκηθεί με όποιο άθλημα επιθυμεί ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική του κατάσταση. Βλέπουμε ασθενείς να πονάνε και να περιφέρονται σε γυμναστήρια και κολυμβητήρια μόνο και μόνο "γιατί η γυμναστική κάνει καλό". Αυτοί οι άνθρωποι απλώς επιβαρύνουν το μυοσκελετικό τους πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση.

       Σαν συμπέρασμα από τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι ναι μεν πρέπει να σηκωθούμε από τους καναπέδες και να αποκτήσουμε περισσότερο υγιεινές συνήθειες, αλλα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στο αντικειμένο που θα επιλέξουμε να ασκηθούμε, ειδικά αν  πάσχουμε από κάποια μυοσκελετική ή άλλου είδους χρόνια πάθηση. 
"Ναι στην γυμναστική με την προϋπόθεση να μην πονάμε και να απολαμβάνουμε στο μέγιστο τα οφέλη της"



Πηγή: www.iatronet.gr


Σας άρεσε; Μοιραστείτο το!! 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.