blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Η αιτία που μπουγελώνονται οι Stars Παγκοσμίως..Τί είναι η ALS??

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η αιτία που μπουγελώνονται οι Stars Παγκοσμίως..Τί είναι η ALS??

"Θεραπεία της ALS"...ή "Γιατί μπουγελώνονται οι Stars παγκοσμίως"

 

    Έχει γίνει η νέα μόδα τις τελευταίες μέρες παγκοσμίως. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλείζονται από επώνυμους που αυτό-μπουγελώνονται και προκαλούν και άλλους να τους μιμηθούν. Το κάνουν για φιλανθρωπικό σκοπό, για την χρηματοδότηση της έρευνας για την θεραπεία της ALS..και κάπου εκεί εμφανίζεται το βίντεο με έναν ή περισσότερους επώνυμους να δέχονται την πρόκληση του "Ice Bucket", χωρίς κανένας μέχρι τώρα να εξηγήσει στον απλό κόσμο τα αρχικά ALS πόσο μάλλον την ίδια την ασθένεια, κάτι που άπτεται της θεματολογίας του "Εν Σώματι Υγιεί" - www.r4rehab.blogspot.gr και σας την παρουσιάζει σήμερα:


Τί είναι η ALS;
    ALS από τα αρχικά των λέξεων Amyotrophical Lateral Sclerosis ή αλλιώς στα..ελληνικά: Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση. Πρόκειται για μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη. Ονομάστηκε και ασθένεια του “Lou Gehrig”, επειδή το 1939 ο διάσημος παίχτης του μπέϊζμπολ, Lou Gehrig είχε προσβληθεί από αυτή την ασθένεια και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το άθλημα. Η πρώτη λέξη ( A- myo- trophic) είναι ελληνική και σημαίνει τη μη θρέψη του μυ, που οδηγεί στην ατροφία και την καταστροφή του. Η δεύτερη λέξη (Lateral), καθορίζει τις περιοχές του νωτιαίου μυελού ενός ατόμου όπου βρίσκεται μέρος των νευρικών κυττάρων που ελέγχουν τους μύες. Όταν αυτή η περιοχή καταστρέφεται, οδηγεί σε σκλήρυνση της περιοχής (Sclerosis).  

    Η ALS είναι μια από τις πιο κοινές νευρομυϊκές παθήσεις παγκοσμίως και μπορεί να επηρεαστούν από αυτή άνθρωποι όλων των φυλών και εθνικοτήτων. Η συχνότητα της νόσου είναι περίπου 3-8 ανά 100.000 και με κάπως μεγαλύτερη συχνότητα σε άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (1.5:1). Η συχνότητα αυτή είναι ομοιόμορφη παγκόσμια. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 56 έως 63 ετών, και σπανίως πριν από 20 έτη ή μετά τα 74 έτη.
 
    Οι μισοί από τους ανθρώπους με ALS ζούν τουλάχιστον τρία ή περισσότερα χρόνια μετά την διάγνωση. 20% ζούν πέντε ή περισσότερα χρόνια, και 10% θα ζήσουν περισσότερο από δέκα χρόνια.
    Οι κινητικοί νευρώνες που καθοδηγούν την κίνηση στέλλουν απολήξεις από τον εγκέφαλο στην σπονδυλική στήλη και από την σπονδυλική στήλη στους μύες σε όλο το σώμα. Στην ALS οι νευρώνες καταστρέφονται και έτσι δεν μπορούν πια να στείλουν ερεθίσματα στις μυϊκές ίνες που κανονικά θα είχαν σαν αποτέλεσμα την κίνηση των μυών. Σταδιακά η ικανότητα του εγκεφάλου να προκαλέσει και να ελέγξει την κίνηση των μυών χάνεται και οδηγεί σε έλλειψη ελέγχου των κινήσεων των μυών, προκαλώντας αδυναμία των μυών και την ατροφία τους σε όλο το σώμα. Ο ασθενής στο τελικό στάδιο της ασθένειας μπορεί να παραλύσει τελείως.

    Εφόσον η ALS πρωταρχικά προσβάλει τους νευρώνες της κίνησης, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων της ασθένειας δεν επηρεάζει το μυαλό του ασθενή, την προσωπικότητα, την εξυπνάδα ή την μνήμη του, ούτε επίσης την όραση, όσφρηση, ακοή ή την αφή.
     Αν και η ALS δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει πολύ περισσότερη επιστημονική κατανόηση όσο αφορά την φυσιολογία της πάθησης.
Ο πιο γνωστός ασθενής, είναι ο διάσημος Βρετανός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος αν και τα τελευταία 50 χρόνια πάσχει από την ALS, μας αποδεικνύει περίτρανα ότι η πάθηση δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της επιστήμης. 

Ο διάσημος Βρετανός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ.
 

Διαβάστε  ΕΔΩ  περισσότερα για την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση

Διαβάστε ΕΔΩ παρόμοιο άρθρο από το "Εν Σώματι Υγιεί"
 

Πηγές: www.alsa.org 
           www.pathfinder.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.