blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Μπορεί ένας αθλητής να είναι -αυστηρά- χορτοφάγος; (Vegan)

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Μπορεί ένας αθλητής να είναι -αυστηρά- χορτοφάγος; (Vegan)

Μπορεί ένας αθλητής να είναι -αυστηρά- χορτοφάγος; (Vegan) 


      
      Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να την δώσει μόνο ένας διαιτολόγος - διατροφολόγος ειδικευμένος στην αθλητική διατροφή, δλδ αν ένας αθλητής μπορεί με ασφάλεια να "γυρίσει" την διατροφή του σε αυστηρή χορτοφαγία, να γίνει "Vegan", όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιείται και έπειτα να σας μας πει ποια είναι η καταλλληλότερη χορτοφαγική διατροφή. (Μπορείτε να βρείτε επίσημα καταγεγραμμένους Αθλητικούς Διατροφολόγους στην ιστοσελίδα της Academy of Nutrition and Dietetics - www.eatright.org )
      Μπορείτε επίσης να εμπιστευτείτε την σιγουρία της επιστήμης για τους vegan αθλητές, η οποία γενικά μας λέει, όπως και οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις μας λένε, ότι "ένας vegan αθλητής είναι ικανός να είναι ανταγωνιστικός σε υψηλό επίπεδο".
      Οι αθλητές vegan δεν θα πρέπει να είναι και τόσο "επιμελείς" στην πρόσληψη των απαραίτητων πρωτεϊνών όμως, όπως λέει η Nancy Clark, μια εξειδικευμένη αθλητική διατροφολόγος από την Μασσαχουσέττη και συγγραφέας του “Nancy Clark’s Sports Nutrition Guidebook.” Τα φυτά, οι σπόροι και η σόγια, είναι τροφές που παρέχουν πρωτεϊνες, αλλά σε μια μορφή πολύ λιγότερο απορροφήσιμη από τις πρωτεϊνες που περιέχονται στο κρέας. Η Nancy Clark έχει πελάτες που τις λένε: "Έβαλα μερικά ρεβύθια στην σαλάτα μου για να πάρω πρωτεΐνη!" και τους απαντάει: "Με μερικά ρεβύθια δεν πρόκειται να κάνεις κάτι..Χρειάζεσαι ολόκληρη κατσαρόλα με ρεβύθια!"
     Αθλητές vegan, όπως ο bodybuilder Kenneth Williams, μπορεί επίσης να χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης Β12, μιας βιταμίνης που υπάρχει μόνο στο κρέας, όπως επίσης και συμπληρώματα ασβεστίου, ειδικά αν είναι νέοι και στην ανάπτυξη.
      Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότί πολλοί ποδοσφαιριστές (ΣτΜ προφανώς εννοεί τους αθλητές του American Football --> Ράγκμπι), διστάζουν να κάνουν αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταναλώσουν τόσο μεγάλες ποσότητες θερμίδων φυτικής προέλευσης για να αυξήσουν τον μυικό τους όγκο. 


Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!




Μετάφραση - Επιμέλεια:

Αλεξανδρος Καραϊωσήφ M.Res.
Εν Σώματι Υγιεί - ΒΕΡΟΙΑ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.