blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Η Iπποθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την Iσορροπία και τη Δύναμη Εφήβων με Νοητική Υστέρηση

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Η Iπποθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την Iσορροπία και τη Δύναμη Εφήβων με Νοητική Υστέρηση

 Η Iπποθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την Iσορροπία και τη Δύναμη Εφήβων με Νοητική Υστέρηση 



Δρ. Γιαγκάζογλου Παρασκεύη*
 
     Τα άτομα με Νοητική Υστέρηση (Ν.Υ) συχνά αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις κινητικές τους ικανότητες. Tα επίπεδα δύναμης και ισορροπίας των ατόμων με Ν.Υ είναι χαμηλά. Η συμμετοχή τους σε προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας είναι ένας τρόπος να βελτιώσουν την κινητικότητα τους και κατά επέκταση τις καθημερινές δραστηριότητές τους και την ποιότητα ζωής τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κίνηση του αλόγου βοηθά στη  βελτίωση της ισορροπίας και της δύναμης των κάτω άκρων.

 
Σκοπός της μελέτης
 
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης ενός προγράμματος ιπποθεραπείας στην ισορροπία και στη δύναμη εφήβων με Ν.Υ. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα ιπποθεραπείας διάρκειας 30 λεπτών και συχνότητας 2 φορών την εβδομάδα για 10 εβδομάδες.


Αποτελέσματα


Βρέθηκε σημαντική βελτίωση της δύναμης και της ισορροπίας μετά το πρόγραμμα της παρέμβασης.

 
Συμπεράσματα
 
Η βελτίωση της ισορροπίας βελτιώνει και τη σταθερότητα των κινήσεων των καθημερινών δραστηριοτήτων και μειώνει τις πιθανότητες ατυχημάτων ή πτώσεων. Η ιπποθεραπεία μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική μέθοδο θεραπείας για τα άτομα με Ν.Υ. Η συναισθηματική εμπειρία της φυσικής επαφής του ανθρώπου με το άλογο, μαζί με την αλληλεπίδραση των κινήσεων που δέχεται αποτελούν μία μοναδική εμπειρία για τα άτομα αυτά. Επιπλέον, η φυσική αυτή δραστηριότητα είναι τόσο ευχάριστη και διασκεδαστική που μπορεί να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον  τους ώστε να συνεχίσουν την άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Το άρθρο δημοσιέυθηκε στο περιοδικό Research in Developmental Disabilities, Volume 33, Issue 6, November–December 2012, Pages 2265–2270.
Βρείτε το πλήρες άρθρο εδώ
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
undefined
H κ. Γιαγκάζογλου Παρασκευή είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο ΤΕΦΑΑ Σερρών Α.Π.Θ. Συμμετέχει στη διδασκαλία των μαθημάτων ειδικότητας «Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής» και είναι υπεύθυνη του μαθήματος κορμού «Ειδική Αγωγή» και του μαθήματος κατεύθυνσης «Προσχολική Φυσική Αγωγή». Επίσης, συμμετέχει με εισηγήσεις στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία» και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Κινησιολογία» του ΤΕΦΑΑ Σερρών, ΑΠΘ.

Contact: pgiagaz@phed-sr.auth.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.