blank '/> Εν Σώματι Υγιεί - Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας: Μητρότητα και Άσκηση

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Μητρότητα και Άσκηση

   Το "Εν Σώματι Υγιεί" απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό, την αποκατάσταση, την διατροφή και γενικότερα σε όλους όσους αγαπούν την άθληση και την δια βίου άσκηση. Το blog είναι ανοιχτό προς όλους τους ειδικούς του αθλητισμού, να φιλοξενηθούν στη σελίδα μας, με κάποιο δικό τους άρθρο. Σήμερα έχουμε την τιμή να εγκαινιάζουμε αυτή την ενότητα με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Καθηγήτριας Ειδικής Φυσικής Αγωγής κ. Μαρίας Θεοφανίδου* Μ. Sc. 


Μητρότητα και Άσκηση 

 

   
    Μετά από την πρόσφατη εμπειρία μου, μπορώ με βεβαιότητα να σας εκμυστηρευτώ ότι η εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετικά απαιτητική περίοδος για τη γυναίκα. Το σώμα αλλάζει άρδην, κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών, αλλά και μετέπειτα κατά την περίοδο του θηλασμού. Το λίπος εγκαθίσταται σε σημεία, που ούτε θα πήγαινε το μυαλό σας ποτέ, κυρίως στην κοιλία, στους γοφούς, στο στήθος, αλλά και σε 1000 άλλα μέρη , ανάλογα το σωματότυπο και τη γενετική προδιάθεση της κάθε γυναίκας. Οι μύες και οι σύνδεσμοι από την άλλη, ιδιαίτερα εκείνοι της πυέλου και του κορμού, χαλαρώνουν και αποδυναμώνονται, προκαλώντας πόνους και μικροτραυματισμούς.
 
   Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για ακόμα περισσότερους, πρέπει να προσαρμόζεται μια ρουτίνα άσκησης στο πρόγραμμα της κάθε μανούλας, ώστε να υποστηρίξει το σώμα και να κάνει τη ζωή της ευκολότερη, βοηθώντας τη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες την περιμένουν.
 
   Το πιλάτες, είναι μια ευγενής για τους μύες και τους συνδέσμους άσκηση, που πραγματικά βελτιώνει την επίγνωση, που έχει κανείς για το σώμα του. Βοηθά να ενδυναμώσουν οι σταθεροποιητικοί μύες του κορμού και φέρνει,με αυτό τον τρόπο το σώμα σε ισορροπία. Δυνατότερος κορμός, σημαίνει δυνατή μαμά, ικανή να τα βγάλει πέρα με τις ατελείωτες νέες προκλησεις που την περιμένουν, όπως είναι οι ατελείωτες ώρες σκυψίματος και ίσως η διατήρηση της ισορροπίας της, κρατώντας το μωρό, ούσα στο ένα πόδι, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να πιάσει το παιχνιδάκι που έπεσε πίσω από την κούνια. 

   Εάν η απομάκρυνση από το σπιτι φαντάζει ακόμα όνειρο απατηλό, μια άλλη εναλλακτική λύση είναι η γιόγκα που μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί, σε οποιοδήποτε χώρο, οποιαδήποτε ώρα και να προσφέρει ισορροπία και ανανέωση στη σύνδεση μυαλού και σώματος που σίγουρα έχει διαταρραχθεί από αυτή τη νέα καθημερινότητα, για την οποία κανείς δεν είναι προετοιμασμένος. Λίγα λεπτά γιόγκα την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του στρες της μητρότητας που προκύπτει από την έλλειψη ύπνου και του συνεχους κλάματος του, κατά τα άλλα αξιαγάπητου, νέου μέλους της οικογένειας. Ακόμα ενισχύει την ψυχική και σωματική ηρεμία, αλλά και τη συγκέντρωση. 

   Κάθε μέρα είναι απαραίτητες μερικές στιγμές χαλάρωσης, για τη νέα μαμά. Προτρέπω λοιπόν όλες τις μαμάδες να βρούν ένα μυστικό μέρος και να αφιερώσουν λίγα λεπτά στον εαυτό τους. Αυτό θα τις βοηθήσει να είναι πιο ευτυχισμένες, πιο ισορροπημένες και θα τους δώσει δύναμη και ενέργεια να ανταποκριθούν όσο το δυνατό καλύτερα σε αυτό το νέο τους ρόλο.

Καλή Δύναμη ! 

*Θεοφανίδου Μαρία Μ. Sc.
Kαθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής

 
Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η κ. Θεοφανίδου Μαρία είναι Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, απόφοιτη του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ., ειδικευμένη στην Ειδική Φυσική Αγωγή - Θεραπευτική Γυμναστική και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Φυσική Δραστηριότητα σε Ειδικούς πληθυσμούς. Ζει και εργάζεται μόνιμα στο Miami Beach, FL, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.






Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!!


Διαβάστε επίσης άλλο ένα σχετικό άρθρο: 

Εγκυμοσύνη και Άσκηση


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Το "Εν Σώματι Υγιεί" δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.